Sponsored Links

Tuesday, January 8, 2008

Sfantul Valentin

Sf Valentin a trait in secolul al doilea si a fost un preot in zilele imparatului Claudiu al II-lea. Biserica era persecutata si Roma era implicat in multe campanii militare sangeroase.


Claudiu a interzis toate casatoriile si logodnele in Roma si a dat o lege care interzicea casatoria intre tineri. Aceasta se baza pe ipoteza ca soldatii necasatoriti se luptau mai bine decat cei casatoriti pentru ca nu aveau pe nimeni care sa ii astepte acasa.

Sf. Valentin a fost unul dintre cei care i-a ajutat pe tineri sa se casatoreasca in secret in ciuda legii.

Valentin a fost in cele din urma prins, incarcerat si torturat pentru ca a incalcat comanda lui Claudiu. Exista multe legende legate de actiunile lui Valentin in inchisoare.

Asterius, unul din judecatorii lui Valentin, avea o fiica oarba. Legenda spune ca Valentin s-a rugat alaturi de ea, astfel ea fiind vindecata. Ca rezultat, Aterius a trecut la crestinism.

In 269 e.n. Valentin a fost condamnat la moarte. Legenda spune ca ultimele sale cuvinte au fost scrise catre fiica lui Asterius si erau "al tau Valentin"; de aici vine si semnatura din majoritatea felicitarilor de Ziua Indragostitilor "valentinul tau".

In 496 e.n. Papa Gelasius a oficializat data de 14 februarie ca ziua Sfantului Valentin.

Treptat, 14 februarie a devenit ziua in care se facea schimb de mesaje de dragoste, iar Valentin a devenit sfantul patron al indragostitilor. Ziua era sarbatorita prin trimiterea de cadouri cu mesaje de dragoste.

No comments: